Muziek & Dyslektie

Ervaringen van muziekdocenten


Wilt u anderen helpen door ervaringen te delen? Stuur dan uw ervaring op naar muziek & dyslexie, alle ervaringen worden op deze pagina worden geplaatst.


Femke:

Zangdocent

Op deze plek wil ik een paar praktische tips uit mijn boekje ‘Dyslexie en zangles’ met u delen:

- Het contrast van zwarte letters op een witte achtergrond bemoeilijkt het lezen. Dyslectici vinden het vaak makkelijker om te lezen waneer dat contrast minder is. Bijvoorbeeld door tekst op een licht gekleurd papier te kopiëren. Het zelfde kan worden gedaan met bladmuziek.

- Werk vanuit een positieve houding. Vaak hebben dyslectici veel faal-ervaringen opgedaan bij het leren lezen. Die ervaringen zorgen er vaak voor dat wanneer iemand voelt dat de docent het niet ziet zitten, de moet al helemaal in de schoenen zakt. Vertrouwen dat het niet erg is om fouten te maken is belangrijk voor de dyslecticus.

- Behandel rusten als muziek. Bij het tellen van rusten slaat de verwarring vaak toe, waardoor niet de juist plek wordt gevonden om in te zetten. Leer de leerling in de rust te te luisteren naar de muziek en te herkennen wanneer de inzet komt.