Muziek & Dislexie

Instrument keuze


Verschillende instrumenten hebben verschillende voor- en nadelen. Natuurlijk is het belangrijkste dat je juist dat instrument leuk vind om te leren bespelen.

Het lezen van twee notenbalken tegelijk is vaak een struikelblok. Je hebt dat nodig bij piano, harp en orgel. Mocht je juist graag zo’n instrument leren bespelen dan kan het lonen om je docent zorgvuldig te kiezen. Wil je lichte (populaire) muziek leren spelen? Dan is het handig als je akkoordsymbolen leert, dat is vaak makkelijker dan noten. Als je klassiek wilt leren spelen dan kan een docent die werkt vanuit de Susuki Methode je helpen. Bij deze methode leer je op gehoor spelen en komt het notenlezen pas later aan bod.

Ook als je een instrument wilt bespelen waarvoor je maar een notenbalk hoeft te lezen kan het prettig zijn een docent te hebben die niet te veel op het notenschrift is gefixeerd. (De Susuki Methode is oorspronkelijk bedoeld voor de viool.) Neem daarom een aantal proeflessen om te kijken of de manier van werken van de docent aansluit bij jou manier van leren.

Bij zangles kom je vaak een heel eind zonder noten te kunnen lezen. Toch maakt het je als zanger wel zelfstandiger als je het wel kunt. Wel heb je bij het zingen natuurlijk met de liedtekst te maken.