Musiek & Dyslexie

Coördinatie


Links en Rechts

Veel dyslectici hebben moeite met de begrippen links en rechts. Dit kan tot verwarring leiden wanneer deze begrippen vaak worden gebruikt. Ook waneer wel de goede hand wordt gebruikt roept het verwerken van het begrip vaak wat vertraging op waardoor je niet meteen kunt handelen. Vaak weet een dyslectische leerling zelf een alternatief aan te dragen voor deze begrippen, een naam voor links en rechts die makkelijker is. Bijvoorbeeld hoge- en lage- hand of aan jouw of mijn kant.


Coördinatie

Sommige dyslectici hebben moeite met coördinatie, wat lastig kan zijn bij het bespelen van een instrument. Het kan helpen om bewegingen eerst in het groot te maken, bijvoorbeeld om de onafhankelijkheid van de handen te oefenen.

Het los oefenen van de beweging met de ogen dicht kan helpen de aandacht volledig op de beweging te richten.

Problemen met de motoriek (of coördinatie) kunnen voortkomen uit het zelfde achterliggende probleem als problemen met lezen en schrijven, namelijk het automatiseren, in dit geval van bewegingen. Klik hier om naar een artikel over dit onderwerp te gaan.

Motoriek

Dyslectici kunnen problemen hebben met hun motoriek. De oorzaak lijkt een algemeen probleem in het automatiseren van vaardigheden te zijn.

Meer informatie